Voor veel mensen is het een nachtmerrie; het bezoek van een deurwaarder. Niet voor niets, daar een brief of bezoek van de deurwaarder vaak betekent dat je een rekening niet of te laat betaald hebt. De kosten kunnen bij een bezoek van de deurwaarder al fors opgelopen zijn. Denk aan de kosten voor het incassotraject, de gerechtelijke procedure voorafgaand aan het bezoek van de deurwaarder en de wettelijke rente die over de ontstane schuld gerekend mag worden. Deze kosten zullen op jou verhaald worden door een schuldeiser. Voldoende reden om de kans op een incassotraject tot een minimum te bepalen. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden.
Traject bij een incassobureau in het geval van schulden
Op het moment dat je een rekening te laat betaalt, ontstaat er een schuld. Een schuldeiser zal je in veel gevallen eerst een betalingsherinnering sturen, waarin je gevraagd wordt alsnog te betalen. Wanneer je hier niet op reageert, kan de schuldeiser aankloppen bij het incassobureau. Een incassobureau stuurt je een aanmaning, waarin vermeld staat hoeveel dagen je nog hebt om tot de betaling van de rekening over te gaan. Betaal je opnieuw niet, dan kan de schuldeiser het incassobureau opdracht geven om een gerechtelijke procedure te starten. Zo’n procedure wordt uitgevoerd door een jurist. Het is aan de rechter om te bepalen of de rekening betaald moet worden.
Wanneer het vonnis in het voordeel van de schuldeiser uitvalt, neemt een gerechtsdeurwaarder de ten uitvoerstelling van dit vonnis op zich. Dit betekent dat de deurwaarder langskomt om beslag te leggen op bezittingen. Het kan gaan om fysieke objecten, maar bijvoorbeeld ook om je vermogen en inkomen.
Houd zicht op je financiële situatie
Voorkom dat je in de reeds beschreven situatie terechtkomt, door zicht te houden op je financiële situatie. Houd een boekhouding bij, waarin je aangeeft wat je kosten en inkomsten zijn. Tegenwoordig kan dit ook in de app van je bank, door bijvoorbeeld automatisch delen van je inkomen naar fictieve potjes te verplaatsen. Zorg dat er voldoende financiële ruimte is om je maandlasten te kunnen voldoen. Kies pas daarna voor extra aankopen, zoals een nieuwe telefoon, televisie of bijvoorbeeld kleding. Probeer iedere maand een deel van je inkomen opzij te zetten, zodat je een financiële buffer opbouwt voor de periodes waarin je het financieel zwaarder hebt. Mocht je toch tegen een schuld aan lopen, zorg dan dat je tijdig een betalingsregeling treft met de schuldeiser.