Katten, honden en duiven. Die komen we zowat elke dag tegen. Dit lijstje speciale dieren zie je niet elke dag, en zeker niet zo groot. Geniet mee van deze wonderen der natuur.
20. Atlas vlinder
internets_dairy/flickr
Zuid-Oost Azië, daar vind je de atlas vlinder. Deze heeft vleugels die tot 28 centimeter kunnen worden. Zijn volume krijgt hij alvast niet door flink elke avond zijn bordje leeg te eten. De atlas vlinder eet namelijk niet in zijn volwassen leven. Als rups haalt hij al zijn energie uit bladeren. Daar komt hij dan heel zijn leven mee toe.
19. Alligator schildpad
LA Dawson/ wikicommons
Deze komt uit de familie van de bijtschildpadden. Dat zegt genoeg. Geen diertje waar je wil langs zwemmen. Ze leven in zoetwater rivieren, meren en moerassen in het Zuid – Oosten van de VS. Hun schild kan meer dan een halve meter worden, en ze wegen vlotjes 80 kilogram. Met hun tong lokken ze visjes en kikkers die ze dan als ontbijt, lunch of diner verorberen.
18. Weta
Mike Locke/flickr
Er bestaan wel 70 weta-soorten, 11 zijn echte reuzen. Tien centimeter lang, zo zwaar als drie muizen, dit zijn impressionante insecten. Ze komen eigenlijk uit Nieuw-Zeeland. Ze worden echter bedreigd en zijn daarom nu beschermd in bepaalde regio’s.
17. Reuzenkraak
Wow, wat een beest. Deze 25 kilogram zware octopus kan zijn kleur aanpassen als hij bedreigd wordt Vijf meter doormeter kan dit dier worden. De reuzenkraak heeft hersenen, en behoren tot de slimste diersoorten. Sommigen vinden het ook leuk om met duikers te spelen.
16. Grote agaatslak (Afrikaanse landslak)
In de Sahara vind je deze lieverds. Nou, ze vreten wel alles kaal door hun onuitputtelijke honger. Voor sommige mensen is het een delicatesse, een soort gigantische escargot. Wij herinneren ons vooral de geur!
15. Doopvontschelp
Neutcomp/wikicommons
Dit weekdier uit de familie hartschelpen lijkt op een enorme mossel. De grootste mossel ter wereld dan wel. Ze verblijft in de Indo-Pacific oceanen. Deze dieren bewegen heel hun leven niet. Ze liggen rustig de plankton uit het water te filteren. Legendes beweren dat deze schelpen mensen kunnen eten, wij denken echter dat dit een echt verhaaltje is.
14. Chinese reuzensalamander
James Joel/flickr
Op zoek naar een slijmerige vriend? Dan komt deze enorme salamander in aanmerking. Dit dier is de grootste amfibie ter wereld. Hoe dat komt? Hij lust bijna alles: krabben, vissen, duizendpoten en spitsmuizen zijn maar enkele voorbeelden.
13. Kokoskrab
Brocken Inaglory/wikicommons
De kokoskrab of klapperdief heeft poten die bijna een meter lang kunnen worden. De foto in bijlage is dus niet getrukeerd. Ze hebben krachtige klauwen en leven op het land in de buurt van de Indische en Pacific oceanen. Hun voeding bestaat uit fruit, en je raadt het al, kokosnoten.
12. Pteropus
Een reuzenvleermuis uit de familie van de vleerhonden. Ze komen voor in tropische gebieden in Afrika en Oceanië. Deze beestjes zien er afschrikwekkend uit, maar ze eten enkel nectar en fruit. Daar gebruiken ze hun lange tongen voor. Hun vleugels kunnen een spanwijdte krijgen van 1,5 meter. Daarmee zijn ze de grootste vleermuizen ter wereld. Speciaal aan deze diertjes is dat ze goed kunnen zien en dat zicht gebruiken ze om rond te vliegen.
11. De maanvis
De maanvis of klompvis is de zwaarste beenvis. Tot 2300 kilogram worden ze. Massale hoeveelheden kwallen moeten ze daar voor eten om zo veel te gaan wegen. De maanvis is een pienter dier. Ze houden ervan om duikers te bekijken, maar meer uit interesse dan wat anders, want ze zijn totaal ongevaarlijk.
10. Titanus Giganteus
Tot 16 centimeter lang worden ze, deze gigantische kevers. Het zijn geen lieverdjes, ze beschikken over stevige kaken waardoor ze een stok mee kunnen doorbijten. Mensenvlees is a piece of cake voor ze. Niet aanraken dus. Hun dieet bestaat uit rottend hout. Hun adem zal dus wat stinken. Vies hoor!
9. Reuzenzoetwaterpijlstaartrog
foto: Zeb Hogan, University of Nevada
Dit dier leeft in zoet water. Zijn maximum afmeting: vijf meter. Maximum gewicht: 600 kilogram. Deze vis woont in de rivieren van Thailand, Borneo, Nieuw-Guinea en het Noorden van Australië. Door overbevissing en verlies van zijn leefgebied is hij vandaag bedreigd. Wij gaan daar alvast nooit meer zwemmen, stel dat we op dit dier trappen.
8. Goliath kikker
Dit dier leeft in West –Afrika en eet zowat alles wat voorbij komt gelopen of gezwommen. De goliath kikker kan tot drie kilogram zwaar worden, bijna zo zwaar als een gewone huiskat. Iemand een nieuw huisdier nodig?
7. Nomura kwal
Lucia Terui /flickr
Deze reuzenkwal kan tot twee meter diameter groeien. Wat nog meer opvallend is dat hij volgroeid is op zes maanden tijd. Ze leven in groepen, en worden daarom niet graag gezien. Hun leefgebied: de zeeën rond Korea, Japan en China. In 2009 kapseisde er zelfs een vissersboot nadat deze een aantal van deze kwallen in zijn netten had zitten.
6. Grote aardworm
foto: projectnoah.org
Bang van een wormpje in je tuin? Eat this! Deze worm werd gesignaleerd in de tropische wouden in Ecuador. De fotograaf beweerde dat het wel 1,5 meter lang was. Pure horror is het. Maar nog niet zo erg als een Afrikaanse soort, die tot zeven meter lang wordt. Totaal ongeschikt om mee te gaan vissen dus.
5. Reuzenmeerval (Pangasianodon gigas)
foto: bigfishesoftheworld
Ook hier durven wij nooit meer te gaan pootje baden. In de Mekong in Zuid – Oost Azië heeft dit beest zijn huisje/tuintje. Ze voeden zich rustig met kleine zwemmende dieren of hun eigen soort. Wanneer ze volwassen zijn, worden het vegetariërs. Ze eten dan nog enkel algen. Ze worden tot drie meter lang.
4. Aplysia vaccaria
Het ziet er vies uit, maar dit is een zeeslak die tot wel één meter lang kan worden. Dit beestje leeft aan de kusten van de Indo-Pacific. Ze voeden zich vooral met zeewier. Wanneer ze zich bedreigd voelen, spuwen ze een soort inkt uit.
3. Afrikaanse reuzenmiljoenpoot
Een kleine heb je vast en zeker wel al eens gezien, maar in Afrika lopen de grote zussen en broers rond. Ze zien er uit alsof ze in een horrorfilm thuishoren, maar eigenlijk zijn het goede huisdieren. Ze knabbelen graag op zoet fruit zoals meloen, appel en tomaten, en voor de rest houden ze zich erg rustig. Ze worden ongeveer 40 centimeter lang en hebben geen 1000, wat dacht je, maar 256 poten.
2. Reuzenpissebed (bathynomus)
Dit dier behoort tot de familie van pissebedden, maar dan van het grote soort. Van ver hebben ze nog familiebanden met krabben en garnalen. Ze leven in het diep, koud water van de Pacific en Atlantische Oceaan. Hun favoriet kostje: dode dieren die naar de zeebodem zinken.
1. Grote Roze Zeester (Pisaster brevispinus)
Amanda Cook via Biodiversity of the Central Coast
Deze ben je vast en zeker nog niet tegengekomen op je zomers strand. De roze zeester komt uit de Pacific, en kan tot 60 centimeter doorsnede worden. Ze lusten graag zeevruchten maar op geheel eigen wijze. Deze zeester brengt eerst zijn maag naar buiten door zijn mond. Die maag doet zelf haar werk, ze omsluit haar prooi. Vreemde beestjes herbergt onze aarde toch.