17 Dingen Die Onbegrijpbaar Zijn Voor Kinderen Geboren Na 2000

16 zijn ze vandaag. De kinderen die in 2000 werden geboren. Time flies. Zeker wanneer het over technologische evoluties gaat. Die gaan nog sneller. Heel wat van onze dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen uit bijvoorbeeld de jaren ’90 kennen de tieners van vandaag gewoon niet. Wij lijsten 17 dingen voor je op, die heel veel gevoelens van nostalgie zullen oproepen. Zet je even lekker neer in de zetel en geniet.

17. Dial-up internet

dial-up

Fier als een gieter waren we omdat we internet in huis hadden in de jaren ‘90. Maar wat een miserie om het op te starten. Piep pong pong pieeeep. Het geluid zal ons alvast ons hele leven bijblijven. En dan de schrik dat ma of pa niet net in het midden van een leuk spelletje de telefoon wilden gebruiken. Want twee dingen samen doen, dat ging toen nog niet. Kids van vandaag knallen hun iPad open en surfen onmiddellijk tegen heel hoge snelheden, samen met broertjes en zusjes, én ma en pa.

16. Floppy disk

floppy
Saulo Pratti/flikckr

Project maken voor school? Beter een copy maken. En dat ging dan op een floppy disk. Daar kon in totaal wel 1,44 megabyte gegevens op. Herinner je nog die dozen waar je ze in moest steken? Nee? Dan ben je echt een kind van deze eeuw.
Voor een spel als Quake had je minimaal 20 floppies nodig, en uiteraard was dan net de laatste floppy kapot, en data recovery was met deze schijfjes niet mogelijk. Gelukkig kun je tegenwoordig een harde schijf herstellen als deze kapot is.

15. Draagbare cd-spelers

draagbare-cd-speler

De walkman was al favoriet in de jaren 80, in de jaren 90 moest je met een draagbare cd-speler rondlopen als je je favoriete artiest mobiel wou beluisteren. Deze toestellen pasten toen helaas niet in een jaszak. Om nog maar te zwijgen over het pak cd’s dat je moest meezeulen. Je tas kwam er helemaal mee vol te zitten. Toch waren deze spelers toen super vernieuwend. Nummertje 3 beluisteren en dan track 7 ging opeens heel vlot. Een stabilisatiefunctie hadden deze toestellen echter nog niet. Zat je achteraan in de bus, en maakte die een stevige beweging, dan begon je cd’tje helemaal te haperen.

14. Solitaire

patience

Nu is het Angry Birds, Candy Crush, Clash of Clans en Hay Day en nog veel meer. Toen was het Solitaire om stiekem tussen het studeren te spelen op je trage computer. Dat was alles. Maar het was fantastisch, want het was het enige spelletje of nu game genaamd, dat je toen had.

13. Minesweeper

minesweeper

Iets later kwam er toch iets nieuws op de markt. Minesweeper. Je plaatste hier en daar wat vlaggetjes en dan was het game over. Maar goed, het hield je bezig.

12. Internet Explorer

ie

Voor Google Chrome, Safari en Firefox was er Internet Explorer. De enige manier die er was om het wereldwijde web te browsen. Wat vooral bijblijft zijn de duizenden error-rapporten die er verschenen op het scherm. Natuurlijk bestaat internet explorer nog (en is de nieuwste versie ook best oké), maar vroeger was het alleen maar IE!

11. De Encarta encyclopedie

encarta

Toen, beste kinderen, toen de dieren nog spraken, was er geen Wikipedia. Toen moesten we onze kennis nog halen uit boeken, en de Encarta encyclopedie was daar een voorbeeld van. Toen de dieren al een beetje spraken brachten ze cd’s uit met al die informatie op. Maar dan moest je constant van cd wisselen als je naar verschillende informatie op zoek was.

10. MSN Messenger

msn

In de vroege jaren 2000 (toen jullie nog baby’s waren), spendeerden heel wat mensen uren op Messenger. Whatsapp bestond nog niet. Het scherm zag er heel wat anders uit en de toepassingen waren bijzonder beperkt.

9. LimeWire

limewire

LimeWire was een open-source programma om bestanden te downloaden en te delen via een p2p netwerk. Het was geschreven in Java en daarom platformenafhankelijk. Wij herinneren ons vooral hoe lang het duurde om iets te downloaden en de virussen die je computer helemaal stuk kregen. Na Limewire werd Kazaa populair, maar al snel was het alleen nog maar torrents.

8. Tamagotchis

tamagotchi

Ook de kinderen en volwassenen in de jaren ’90 hadden op tijd en stond nood aan een rage. De Tamagotchis waren er zo één. Dit virtueel huisdier moest de nodige aandacht krijgen van zijn baasje, of ging dood. En zo geschiedde.

7. Huurvideo’s

videos

Kan je het je nog herinneren? In weer en wind naar de videotheek fietsen om een filmpje te huren. Dat ook nog eens terug brengen binnen een paar dagen. Te laat? Boete betalen. Je moest dan ook nog geluk hebben dat de movie die je wilde zien, beschikbaar was en dat iemand anders de tape niet had vernield.

6. Microsoft paperclip

paperclip

Microsoft Works (nu heet het Office) was in het begin zo moeilijk dat er te pas en te onpas een paperclip tevoorschijn kwam om je te helpen. Vervloekt hebben we dat ding.

5. Snake

snake

Na Solitaire en Minesweeper kregen we toch eens iets nieuws: snake. Nee, het was nog geen app maar het kon al wel gespeeld worden op een mobiele telefoon! Nog geen smartphone, maar toch. Wat een revolutie. De bedoeling was een slangachtig beest rond te laten lopen in een veld zonder de randen van het veld of de slang zelf te raken. Je kon het spel al op meerdere snelheden spelen. Technologisch zeer vooruitstrevend.

4. Vaste telefoons

vaste-lijn

Je ziet ze nog wel hier en daar. Een vaste telefoon. Je hing tijdens het gesprek nog vast aan een telefoondraad. Dat betekende dat mama en papa meestal mee konden luisteren naar wat jij te zeggen had aan je lief. Pijnlijke, privacy-loze tijden waren het.

3. Telefoonboek

telefoonboek

Een telefoonnummer zoeken in een telefoonboek. Reken eens uit hoe lang je daarmee bezig bent? Had je nog eens de pech dat je vriend pakweg Jansen heette, dan kon je het helemaal wel schudden. Hopelijk was je zo slim dat je zijn nummer ergens in een apart telefoonboekje had opgeschreven.

2. Papieren kaarten

kaarten

Toegeven dat we die nog wel eens bovenhalen als we naar het Zuiden rijden. Gewoon uit nostalgie. Maar in het pre-gps tijdperk was reizen toch wat meer opletten en kijken naar de verkeersborden. En je papieren kaart goed in het oog houden natuurlijk, opletten dat ze niet wegvloog als de ramen openstonden (niet iedereen had toen airo) en dat ze niet in stukken scheurde.

1. De Nintendo Gameboy

gameboy

Een luxetoestel was het toen. Een eigen ‘device’ met een klein scherm. Het maakte al wat lawaai. En het betekende dat je kon gamen waar en wanneer je wilde. Die lange autoritten naar het Zuiden of naar de bergen werden opeens veel verteerbaarder. En mama kon voortaan in de auto eindelijk haar boekje lezen.

  • Add Your Comment